Blog,  Inkscape,  Maker

Zelf een puzzel maken via Inkscape

Heb je een tekening of foto waarvan je graag een puzzel zou maken? Op deze zeer eenvoudige manier kan je snel een puzzel maken via het gratis tekenprogramma Inkscape.

Zelf een puzzel maken

Je kan zelf puzzelstukken tekenen, maar daar kruipt te veel tijd in. Er bestaat namelijk een gratis Inkscape plugin, waarmee je in enkele stappen een volledige puzzel layout kan genereren.

De Inkscape plugin installeren (Windows)

  • Download de lasercut jigsaw plugin van op de Inkscape website
  • Sluit de Inkscape applicatie
  • Plaats de INX en PY bestanden en de extentions folder (C:\Program Files\Inkscape\share\inkscape\extensions)

De extentions folder kan bij jou op een andere locatie staan. In dit geval kan je de locatie terug vinden in Inkscape.

  • edit > preferences > system > Inkscape extensions

Genereer uw puzzel

Start Inkscape op en ga naar de jigsaw wizard

  • extensions > render > lasercut jigsaw

Vul bovenaan in de wizard de gewenste afmeting van de puzzel layout in en onderaan kan je invullen hoeveel puzzelstukken je horizontaal en verticaal wil. Je kan ook eens spelen met de andere opties via de live preview, maar persoonlijk laat ik de rest altijd op de default settings.

Eens alle naar wens is ingesteld, druk je op apply om de puzzel layout te genereren.

Jouw eigen puzzel produceren

De meest eenvoudige manier is om uw puzzel af te drukken op dik papier en deze met een schaar uit te knippen of uitsnijden met een scalpel. Maar je kan hiervoor ook een lasercutter gebruiken.

Een puzzel produceren met de lasercutter

Met de laser heb je 2 mogelijke opties. Je kan de puzzel die je gemaakt hebt in Inkscape met de laser graveren op een materiaal naar keuze en daarna uitsnijden met de laser. Maar je kan ook gewoon een foto afprinten op dik papier en dan enkel een puzzel raster genereren in Inkscape die wordt gebruikt om die foto te verwerken tot puzzelstukken.

Hoe je de lasercutter instelt, is natuurlijk afhankelijk van de machine en software die jij gebruikt. Maar je kan alvast heel wat tijd besparen door het puzzel raster even op te splitsen (ungroup) en met drie verschillende kleuren voor snijden te werken.

Door het gebruik van de verschillende kleuren om te snijden, zal elke lijn slecht één keer gesneden worden.

Klaar!

Deze procedure is een zeer eenvoudige en snelle manier om je eigen puzzel te maken, maar is natuurlijk enkel aan te raden voor heel kleine oplages.

signature

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *