Blog,  Maker

Wat is een maker en ben jij een maker?

De term “maker” is iets die je tegenwoordig meer en meer hoort, maar ik merkte al vaak op dat veel mensen niet onmiddellijk weten wat ze zich moeten voorstellen wanneer je hen vertelt dat je een maker bent. Misschien ben jij wel een maker zonder dat je het weet.

Wat is een maker

Is een maker hetzelfde als een DIY’er?

Nee, DIY staat voor “Do It Yourself” en is eigenlijk gewoon de klassieke doe-het-zelver die bijvoorbeeld allerhande klusjes in en rond het huis. Er zijn natuurlijk veel makers die hun skills gebruiken om allerlei DIY-projecten uit te voeren, maar niet alle makers bezitten de nodige skills om DIY klussen uit te voeren.

Maar wat zijn makers dan wel?

Wanneer ik deze vraag stel aan men Google home mini, dan antwoord deze met “a person or thing that makes or produce something” en naar mijn mening heeft Google nu eens 100% gelijk.

Makers bestaan in alle geuren en kleuren. Het is niet zo dat makers enkel met STEM gerelateerde dingen (bv elektronica, 3D printen, laser cutten, …) bezig zijn, iedereen die zijn creativiteit en skills combineert om iets te creëren is eigenlijk een maker. En dit is niet gelimiteerd tot fysieke dingen, ook design en programmeer werk kunnen er een deel van zijn.

Humans do two things that make us unique from all other animals, we use tools and we tell stories. And when you make something, you’re doing both at once
(Adam Savage)

Ben jij een maker?

Maak jij jou eigen meubels? Of ontwerp jij je eigen kleding? Of creëer jij je eigen recepten in jouw keuken? Wel, dan ben jij ook een beetje een maker. Zelfs al vind je jouw creaties niet zo spectaculair, deel ze toch met de wereld. Jouw verhaal kan namelijk altijd iemand zijn bron van inspiratie zijn.

Eigenlijk zijn we dus allemaal makers op onze eigen manier.

signature

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *