Blog,  Brain Dump

TV zombie mode

TV kijken kan en vorm van ontspanning zijn en ook wel eens voor de nodige inspiratie zorgen, of toch zolang het geen gewoonte word. Nadat je een eind voor de TV gezeten hebt, blijf je in jouw hoofd onbewust nog een lang bezig met het verwerken van wat je net hebt bekeken Dit veroorzaakt bij mij ook een negatieve impact op de creativiteit omdat de focus achteraf nog te lang bij de Tv-content blijft plakken.

Wat je juist bekijkt, heeft hier natuurlijk ook een grote invloed op. Al die reality bullshit zal jouw creativiteit zeker nooit op een positieve manier voeden. Voor je het beseft ben je een reality TV zombie.

TV Zombie

De rode draad

Naast reality-tv zijn series ook niet echt een boost. In de meeste series word er met een type rode draad gewerkt, die ervoor zorgt dat je geen enkele aflevering mag missen. Het zijn bijna extreem lange films waarvan je geen seconde mag missen. En dan zwijgen we nog van series zoals bijvoorbeeld die van DC die jou onrechtstreeks verplichten om nog een aantal andere series te volgen.

Dit is niet enkel voor series, ook in films zoals bijvoorbeeld de MCU komt dit type van rode draad voor.

Waste of time

Door de komst van alle streamingdiensten schieten de uren die je voor een scherm blijft plakken enorm de hoogte in. Vroeger moest je een week wachten op de nieuwe aflevering van je favoriete serie en nu smijten ze in veel gevallen onmiddellijk een volledig nieuw seizoen in één keer online. Op deze manier kan je wel eens heel snel een volledig weekend verspillen.

Naast de vele uren die je als een hersendode naar het Tv-scherm zit te staren, verspil je onbewust ook nog enorm veel tijd aan het bedenken van alle mogelijke vervolgen. Dus wanneer je niet meer aan het scherm plakt ben je er eigenlijk toch nog steeds mee bezig.

Dit is een truck om de kijkcijfers hoog te houden. Door dat je er onbewust mee bezig blijft zijn ze al bijna zeker dat je de volgende keer terug zal kijken. Neem bijvoorbeeld de familie en thuis fans, deze zitten soms weken aan het scherm gekluisterd voor dat iets waarop ze wachten toch eindelijk eens gebeurt. Daarnaast heb je ook de heel extreme gevallen zoals bijvoorbeeld Dragon Ball Z, zij doen een hoop afleveringen over één slag of stoot.

Zoek een goed evenwicht

Ook in mijn geval wordt er te veel tijd verspeeld aan TV die ik eigenlijk zou kunnen nuttiger besteden. Voor mij is de tijd aangebroken om daar iets aan te doen.

Ik weet van mezelf dat ik ook zeer regelmatig wel eens een TV zombie ben. Slechte gewoontes zijn moeilijk af te leren, maar ik moet het probeer beter te doen. Ondertussen heb ik al een aantal series die op mijn watchlist stonden gewoon laten vallen. Sommige serie zijn op hun einde aan het lopen en deze zal ik wel nog verder uitkijken, maar ik zal daarna dit tijdslot niet invullen met een nieuwe serie.

Als grote superhero fan zal ik natuurlijk wel niet stoppen met de MCU te volgen. Maar voor de rest probeer ik content te kiezen die minder de TV zombie mode uitlokt. Een goeie documentaire of een ontspannende film zonder een hoop vervolgen op en zonder open einde, vind ik alvast een veel betere keuze dan alle reality, talent en sport programma’s die dagdagelijks duizenden TV zombies creëren.

Iedereen moet voor zich zelf beslissen, maar voor mij is de tijd is gekomen om de TV zombie apocalypse af te sluiten. Of toch op zijn minst een poging doen om minder TV te kijken, want nu en dan eens een lazy (sun)day moet ook eens kunnen.

signature

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *