Blog,  Maker

Secret Santa 2020: van idee tot cadeau

Elk jaar organiseert “De Koterij” samen met “Make in Belgium” een secret Santa. Het grote verschil met andere secret Santa’s is dat je bij deze zelf iets moet maken. En natuurlijk moet het ook wat passen bij jouw slachtoffer. En dat heb ik gedaan met men checkpoint lamp.

Secret Santa 2020

De brainstormsessie

Mijn slachtoffer beschreef zichzelf als “Geek, nerd, wetenschapper, cosplayer en gamer”. Het eerste idee was om een wapen prop te maken uit een van zijn favoriete games. Maar een cosplayer maakt zelf props, dus dat zou niet veel speciaals zijn.

Na wat extra research bleek dat hij een grote fan was van het game “Crash Bandicoot”. In dit spel moet je springen op houten kratten en het leek mij wel tof om er een decoratief interieur element mee te maken.

Design van de checkpoint lamp

De lamp moest het uitzicht hebben van de checkpoint crates uit het spel, dus op dit vlak stond het design redelijk vast. Maar in de afwerking kon ik wel men eigen ding doen.

Black & gold is altijd een goede combo voor moderne interieur decoratie. Dus besloot ik om de lamp af te werken met zwarte chalkpaint en bladgoud.

Op naar de lasercutter

Na wat tekenwerk in Inkscape kon ik men lasercutter in het werk steken om het grootste deel van de onderdelen te vervaardigen uit MDF.

Op naar de 3D printer

Terwijl de lasercutter druk aan het werk was had ik ook al de plexi diffusers op maat gezaagd. Maar deze moeten natuurlijk ook op een of andere manier op hun plaats gehouden worden.

Na eventjes Fusion360 open te trekken om een mount voor de plexi diffusers te designen, kon ook de 3D printer aan de slag.

De afwerking

Schilderen met chalkpaint

Voor dat de schilderwerken konden starten moesten natuurlijk de tabs waarmee de MDF onderdelen in elkaar zitten, weggewerkt worden. Enkele uren plamuren en schuren verder, kon ik eindelijk beginnen te schilderen.

Chalkpaint is een goed dekkende vers, maar op onbehandelde MDF zijn er toch twee lagen nodig om een mooi resultaat te bekomen.

Twee lagen en droogtijden verder waren alle tabs verdwenen.

Logo’s beleggen met bladgoud

De secret Santa mag maximum 15 euro kosten, dus is er in dit geval natuurlijk “made in China” bladgoud gebruikt.

Ik was van plan om enkel met zwart en goud te werken, maar om het uitzicht van antiek bladgoud te verkrijgen heb je een baksteen rode ondergrond nodig. Dus kregen de logo’s eerst een laag baksteen rode chalkpaint.

Na heel wat plakwerk hadden de logo’s eindelijk het gewenste uitzicht.

Het eind resultaat

Dat was meer werk dan verwacht

Henk Rijckaert

Het hele project was een mooi voorbeeld van Henk Rijckaert zijn gezegde “dat was meer werk dan verwacht”. Maar het belangrijkste is dat ik mij er mee geamuseerd heb en dat mijn slachtoffer er blij mee is.

Wil jij zelf eens deze secret Santa uitdaging aangaan, doe dan zeker mee aan de volgende secret Santa van De Koterij en Make in Belgium.

signature

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *