Blog,  Brain Dump

Fuck the rules

Ik vind natuurlijk niet dat alle regels en wetten moeten worden afgeschaft. Sommige zijn nu eenmaal nodig, maar er zijn ook heel wat regels die eigenlijk geen regels zouden moeten zijn. Persoonlijk ben ik voorstander van fuck the rules en gebruik je gezond verstand.

Fuck the rules

Regels vs gezond verstand

Ok, regels en wetten lijken op het eerste zicht echt wel nodig, maar is dat ook echt zo? Natuurlijk niet! Sommige regels en wetten bestaan enkel voor mensen die niet weten hoe ze hun gezond verstand moeten gebruiken.

Als je jou gezond verstand gebruikt, dan kan je altijd wel de logische keuze maken of iets door de beugel kan. Sneeuw is het grootste bewijs dat mensen deze keuze wel kunnen maken als ze willen. Zonder dat het een wet of regel is kan iedereen plots trager rijden om hun eigen veiligheid te verhogen.

Bij cirkelzagen zijn er ook geen regels nodig om te weten dat je er niet mee in je vingers mag zagen. Dit kan natuurlijk ook wel eens gebeuren bij mensen die hun gezond verstand gebruiken, maar dit heeft een andere oorzaak. Dingen zoals bijvoorbeeld powertools worden van zo veel opties voorzien om de veiligheid te verhogen, dat de gebruiker er minder voorzichtig mee omgaat.

Richtlijnen in plaats van regels

Het gebruiken van richtlijnen in plaats van regels, geven mensen meer ruimte om hun gezond verstand te leren gebruiken. En eigenlijk zouden een set goeie richtlijnen in de meeste gevallen wel voldoende moeten zijn.

Neem nu bijvoorbeeld door een rood licht rijden … Ik heb alvast geen wetten nodig om te beseffen dat dit jezelf en anderen in gevaar brengt. Dus zou ik dit nooit bewust doen, zelfs als ze die wet zouden afschaffen.

Er zullen natuurlijk ook altijd mensen zijn die de richtlijnen niet volgen of te dom zijn om hun gezond verstand te gebruiken.

Heb respect voor elkaar

Wanneer je jou gezond verstand gebruikt, zal je ook merken dat respect voor elkaar hebben heel belangrijk is. Respect zal jou immers ook helpen om de juiste keuze te maken.

Als je iets gaat doen die invloed of gevolgen kan hebben voor iemand anders, denk dan eerst eens heel goed na voor je het effectief doe. Traag rijden aan een school is bijvoorbeeld iets die je niet moet doen omdat het een wet is. Als je jouw gezond verstand gebruikt, dan rij je automatisch voorzichtig uit respect voor de kinderen die veilig op school willen aankomen.

Be excellent to each other

Bill & Ted

Het zou een veel mooiere wereld zijn als iedereen eens wat meer respect voor anderen heeft en hun gezond verstand zo vaak mogelijk gebruikt. Er zouden dan ook minder regels nodig zijn en er zou dus veel minder gezaag en geklaag zijn over allerhande regeltjes.

Klik hier voor meer braindumps

signature

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *