Blog,  Lasercutter,  Maker

Foto’s voorbereiden om te graveren met de lasercutter

Foto’s graveren met een lasercutter is iets die je meer en meer ziet voorkomen. Natuurlijk kan je niet zo maar een foto naar de lasercutter sturen zoals je doet met een printer. Wanneer je iemand een foto ziet voorbereiden in hun favoriete teken programma lijkt het meestal wat ingewikkeld. Maar er bestaan tools waarmee je in enkele klikken jouw foto kan voorbereiden.

Foto’s voorbereiden om te graveren

De eenvoudigste manier om een foto voor te bereiden is via de online tool ImagR. Via deze gratis tool is jouw foto in enkele klikken klaar om naar de laser te versturen.

Een goeie foto kiezen

Bij het graveren kan er natuurlijk niet met kleur gewerkt worden, dus is het van groot belang dat je een foto met een goede contrast gebruikt. Een goeie test is om een foto te kiezen die er ook goed uit ziet in grijswaarden.

De foto voorbereiden met ImagR

Deze tool is simpel dat iedereen in vier stappen een foto heeft die klaar is om naar de laser te versturen.

1) De foto uploaden

Klik op de eerste knop van links om de gewenste foto te laden. Tijdens de upload zal de tool ook al automatisch de foto converteren naar grijswaarden.

2) Het formaat en de DPI waarde instellen

De tweede knop in de rij kan je gebruiken om jouw foto bijsnijden indien gewenst. Maar voor deze foto onmiddellijk door naar de derde knop.

Via de resize knop kan je het formaat van jouw foto instellen. Het formaat is natuurlijk afhankelijk van waar op je de foto wilt graveren. Maar onderaan kan je ook de DPI waarde van de foto aanpassen.

De DPI waarde is zeer belangrijk, want deze bepaald uiteindelijk ook een beetje hoe gedetailleerd jouw gegraveerde foto zal zijn. Ik raad aan om deze altijd in te stellen op het magische nummer 318.

3) Het materiaal kiezen

Bij het voorbereiden van de foto is het ook belangrijk om te weten op welk materiaal de foto zal gegraveerd worden. Afhankelijk van het gekozen materiaal zal de voorbereide foto er ook wat anders uit zien. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor acryl, dan zal jouw foto worden gespiegeld.

Via de vierde knop kan je het gewenste materiaal selecteren. Ik wil mijn foto graveren op MDF, dus kies ik voor wood.

4) Download de foto

Druk op de voorlaatste knop om jouw foto te downloaden en selecteer de gewenste extensie. De gekozen extensie zal geen verschil uit maken in het graveer resultaat, dus kies gewoon voor jouw favoriete extensie die ondersteund word door jouw laser software.

De foto graveren

De instelleningen en handelingen voor het graveren hangen af van welke laser je gebruikt en met welke software je deze aanstuurt.

In mijn geval is dit een diode laser die wordt aangestuurd door de zeer gebruiksvriendelijke software Lightburn. Ik moet de foto gewoon in Lightburn slepen, de layer instellen op MDF image mode en op start drukken.

Wil je zelf een lasercutter aanschaffen, lees dan zeker men diode vs CO2 laser artikel.

signature

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *